SPITA FIREFIGHTER WERKING
De SPITA FireFighter is een handmatig, draagbaar brandblusapparaat met een opmerkelijk blusvermogen en werkt met een kaliumpoederstraal – een unieke methode onder de brandblussers – waarbij het poeder zeer snel verdampt en vervolgens condenseert tot een blusstof.
De blusstof reageert direct op de aanwezige zuurstof bij de vuurhaard. Hierdoor krijgt het vuur onvoldoende zuurstof (de “katalysator” van de brand) en zal daardoor verminderen en uiteindelijk doven.
Gele dop voor de ontsteking
kunststof handvat metalen buis met bluslading Het apparaat is een kleine, compacte, lichtgewicht cilinder: - het bovenste deel van het apparaat bestaat uit een metalen buis die de bluslading bevat. - het onderste deel van het apparaat is gemaakt van kunststof en dient als het handvat.
De SPITA FireFighter is samengesteld uit stabiele, vaste kalium mineralen, bevat geen gas en staat NIET ONDER DRUK.
De aerosolachtige blusstraal wordt alleen geproduceerd wanneer de ontsteker (bruine punt op gele dop) over de basis (donkere punt op rode metalen buis) wordt gewreven. De geproduceerde blusstraal is in wezen een inert zout van kalium dat gas afgeeft dat al in de atmosfeer aanwezig is, waarmee de SPITA FireFighter alle soorten branden van klasse A, B, C, E en F kan blussen door middel van het creëren van verzadiging.
Hoe werkt het proces van de SPITA FireFighter:
Het blusproces omvat twee verschillende reacties, een fysieke en een chemische reactie. De fysieke reactie heeft betrekking op de eigenschap van kalium om snel in de lucht te oxideren. Bij contact met lucht verbruiken kalium moleculen grote hoeveelheden zuurstof, waardoor de zuurstofaanvoer bij een brand wordt verminderd. De chemische reactie komt tot stand doordat de kaliumdeeltjes zich zeer snel verbinden met de verbrandingsdeeltjes van het vuur. Door de twee reacties vindt een snel omzettingsproces plaats in het apparaat, waarbij de inhoud onmiddellijk van een vaste toestand in een gasvormige toestand wordt omgezet, waardoor de kaliumdeeltjes in de vorm van een nevel vrijkomen. Deze deeltjes zijn in staat om alle andere vrije deeltjes te onderscheppen en te neutraliseren, welke worden geproduceerd door het verbrandingsproces van het vuur.
De vervolgens langzame biologische afbraak bevordert de preventie van het steeds weer oplaaien van de brandhaard. Het hele proces is milieuvriendelijker dan het gebruik van blusschuim of -poeder omdat de restanten na de brand eenvoudig zijn te verwijderen.
|